Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino er en af Italiens mest prestigefyldte DOCG'er, producerer kraftfulde, langlivede vine lavet 100% af Sangiovese Grosso (lokalt kaldet Brunello). Fra bakketopsbyen Montalcino i det sydlige Toscana kommer vine med exceptionel koncentration og aldringspotentiale.

🌍Italien
🌡️Varmere og tørrere end Chianti Classico med middelhavs klima. Højde 150-500 meter. Beskyttet beliggenhed giver længere vækstsæson og optimal Sangiovese-modning.
🍇1 hoveddruer
🍇

📜Historie

Brunellos historie begynder med Ferruccio Biondi-Santi, der i 1888 isolerede Sangiovese Grosso-klonen og skabte den første 'Brunello' (lille mørke) vin. Biondi-Santi-familiens eksperimenter i slutningen af 1800-tallet etablerede en ny standard for Sangiovese - længere maceration, store slavonske egetræsfade og årtier af lagring. DOC-status kom i 1966, og DOCG i 1980 (en af Italiens første). 'Brunellopoli'-skandalen i 2008, hvor nogle producenter ulovligt blandede andre druer, midlertidigt skadede regionens ry, men styrkede også kontrollen. I dag er Brunello synonymt med Italiens fineste og mest langlivede vine.

Hvor ligger regionen?

Udforsk Brunello di Montalcino og dens vinmarker på kortet ovenfor.

🗺️Underregioner

Nord (køligere)

Mere elegante, aromatiske vine

Syd (varmere)

Kraftigere, mere koncentrerede vine

Øst

Galestro-domineret med struktur

Vest

Mere frugtdreven stil

🏷️Appellationer

Brunello di Montalcino DOCG
Rosso di Montalcino DOC

🌱Jordtyper

Galestro (skiferler)
Alberese (kalksten)
Vulkansk jord
Ler og kalk
Sand

🍷Vinstile

Brunello di Montalcino DOCG
Brunello di Montalcino Riserva DOCG
Rosso di Montalcino DOC
Sant'Antimo DOC

📍Lokation

Breddegrad: 43.0581
Længdegrad: 11.4925

📅Vintage Information

Bedste årgange:
2019201620152013
Høsttidspunkt:September-Oktober
Lagringspotentiale:15-50+ år, kræver minimum 5 års lagring før frigivelse (6 år for Riserva)