Piemonte
Piemonte (Piedmont) er Norditaliens mest prestigefyldte vinregion, hjemsted for Nebbiolo-baserede vine som Barolo og Barbaresco samt fremragende Barbera, Dolcetto og Moscato. Med Alpernes beskyttelse og mangfoldige terroir producerer Piemonte Italiens fineste og mest langlivede vine.
📜Historie
Piemontes vinhistorie strækker sig tilbage til etruskerne og romerne. I middelalderen dyrkede klostre vine i Langhe-området. Moderne Piemonte-vine blev født i 1800-tallet, da Camillo Benso di Cavour og franske oenologer udviklede tørre Nebbiolo-vine. Familien Gaja revolutionerede Barbaresco fra 1960'erne, mens 'Barolo Wars' i 1980-90'erne formede moderne Barolo-stil. I dag er Piemonte Italiens mest anerkendte kvalitetsregion med flest DOCG'er.
🗺️Underregioner
Langhe
Hjerte af Nebbiolo-produktion med Barolo og Barbaresco
Monferrato
Barbera-domineret med Asti og Barbera d'Asti
Roero
Sandede jorde med aromatisk Nebbiolo og Arneis
Alto Piemonte
Nordlig område med Gattinara og Ghemme Nebbiolo
Gavi
Sydøst med Cortese-baserede hvide vine