🇬🇷

Grækenland

Grækenland er vinens fødested med 4000 års historie. Med over 300 indfødte druer som Assyrtiko og Xinomavro producerer Grækenland unikke, terroir-drevne vine fra øer og fastland.

🌱106.000 hektar
🗺️0 regioner
🍇1 druer

📜Vinhistorie

Grækenland producerede vin allerede omkring 2000 f.Kr. Oldtidens grækere spredte vindyrkning og vinkultur til hele Middelhavet. Retsina (harpikstilsat vin) blev udviklet i antikken. Efter århundreders osmannisk styre genopstod græsk vin i 1900-tallet. PDO-systemet (Protected Designation of Origin) blev etableret i 1971. Moderne græsk vin kombinerer gamle indfødte druer med ny vinifikationsteknologi. I dag eksporterer Grækenland kvalitetsvine globalt.

🍇Vigtigste Druer

🌡️Klima

Middelhavsklima med varme, tørre somre og milde vintre. Kølig Atlantic-påvirkning på øer. Højtliggende vinmarker giver kølige nætter.

🏷️Kvalitetssystem

PDO/PGI (Protected Designation/Geographical Indication)

EU-system etableret 1971. PDO for traditionelle kvalitetsregioner, PGI for regionale vine. 33 PDO-områder.

🍷Klassiske Vinstile

Santorini Assyrtiko
Nemea Agiorgitiko
Naoussa Xinomavro
Retsina
Vinsanto (søde øvine)

Kendte Producenter

Domaine Sigalas
Gaia Wines
Alpha Estate
Kir-Yianni