🏰

Gaja

Producent

Gaja er Piemontes mest innovative og prestigefyldte producent. Angelo Gaja revolutionerede Barbaresco og Barolo med moderne teknikker, single-vineyard fokus og internationale druer.

📍Piemonte
📅Grundlagt 1859

📜Historie

Giovanni Gaja grundlagde vingården i 1859 i Barbaresco. I 1961 overtog Angelo Gaja i 4. generation og transformerede familiebedriften. Han introducerede: temperaturkontrolleret fermentering, malolaktisk fermentering, barriques (frem for store botti), massale selektion, grøn høst for koncentration, og single-vineyard vine. I 1970'erne plantede han Cabernet Sauvignon og Chardonnay (skandaløst dengang). I 1988 og 1996 købte Gaja Monfortino- og Cerequio-vinmarker i Barolo. Angelo's døtre Gaia og Rossana er nu involveret. Gaja's innovation inspirerede en hel generation af Piemonte-producenter.

Hvor ligger vingården?

Se Gaja på kortet og omgivelserne omkring vingården.

🍷Flagskibsvine

Barbaresco

92-95 pts

Druer: Nebbiolo (100%)

Klassisk Barbaresco fra 14 forskellige vinmarker. Tilgængelig stil, modner 5-15 år.

Pris: €90-120Aldring: 10-20 år

Sorì San Lorenzo

96-100 pts

Druer: Nebbiolo (95%), Barbera (5%)

Single-vineyard ikon. Elegant, kompleks, lang aldring (20-30+ år). Nu Langhe DOC pga. Barbera-tilsætning.

Pris: €350-500Aldring: 25-40 år

Sorì Tildìn

96-99 pts

Druer: Nebbiolo (95%), Barbera (5%)

Kraftfuld single-vineyard. Dyb, koncentreret. 25-35+ års aldring.

Pris: €350-500Aldring: 25-40 år

Conteisa Barolo

95-98 pts

Druer: Nebbiolo (100%)

Barolo-debut. Cerequio cru. Struktur, elegance, aldringspotentiale 30+ år.

Pris: €250-350Aldring: 25-35 år

Sperss Barolo

96-99 pts

Druer: Nebbiolo (100%)

Kraftfuld Serralunga Barolo. Maskulin, tanninrig. 30-40+ års aldring.

Pris: €300-450Aldring: 30-45 år

💭Filosofi

Modernisme med respekt for tradition. Massale selektion for at bevare genetisk diversitet. Grøn høst reducerer udbytte til 35-40 hl/ha. Fermentering i rustfrit stål, malolaktisk i barrique. Lagring på fransk eg (Allier, Nevers) - mix af nye og brugte fade. Fra 1996: declassificering af Barbaresco single-vineyards til Langhe DOC for fleksibilitet (tilføjelse af Barbera). Fokus på elegance, aldringspotentiale og terroir-udtryk.

🌱Vinmarker

Sorì San Lorenzo

3.5 hektar

Langhe DOC (tidligere Barbaresco)

Sydvestlig eksponering. Kalk-mergel. Gaja's mest elegante, feminine vin.

Sorì Tildìn

3.6 hektar

Langhe DOC (tidligere Barbaresco)

Sydlig eksponering. Kraftfuld, struktureret, aldringsvennlig.

Costa Russi

5 hektar

Langhe DOC (tidligere Barbaresco)

Sydøstlig eksponering. Balance mellem elegance og kraft.

Conteisa

18 hektar

Barolo (Cerequio cru)

Købt 1988. Struktureret, langsomt modnet Barolo.

Sperss

32 hektar

Barolo (Serralunga)

Købt 1988. Kraftfuld, maskulin stil.

Bedste årgange

201920162015201320102008200620042001200019971996

📈Topscorings

Sorì San Lorenzo

Årgang 2016

100
James Suckling

Sorì Tildìn

Årgang 2016

99
Robert Parker / Wine Advocate

Sperss Barolo

Årgang 2016

98
Antonio Galloni / Vinous

Conteisa Barolo

Årgang 2013

97
Wine Spectator

Certificeringer

Sustainable

📊Fakta

Vinmager

Gaia Gaja

Samlet areal

250 hektar

Vinmarksareal

100 hektar under vine i Piemonte

Årlig produktion

350.000 flasker årligt

Prisklasse

€30-800